Jak vybrat tu pravou kabelku

Muži kroutí hlavami, proč kolem tohoto módního doplňku děláme tolik haló, ale my víme své, že, dámy? Kabelka je přece duší každého outfitu. Dokáže oživit nevýrazný kostým, udělat ze šedé myšky stylovou divu, propůjčit originalitu, i punc luxusu. I když je jejich výběr nekonečný, není tak snadné vybrat tu pravou kabelku.

Rozhodujete se při výběru kabelky především podle ceny? Pak se může stát, že se vám jejich doma nakupí dvacet, přičemž polovina bude po pár nošeních nepoužitelná kvůli oděru povrchu, zlomenému oušku či zkaženému zipu. Při výběru kabelky obzvláště platí, že nejsme tak bohaté, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. Proto se vyplatí zvážit, co přesně hledáte a pak investovat do jednoho, zato však kvalitního kousku.

Co musíte vědět, než se vydáte koupit kabelku:
Kam a kdy (v sezóně či po celý rok) budete kabelku nosit?
Jaký styl hledáte?
Co všechno se do ní musí vejít?
S čím ji budete kombinovat?

Barvy, které musíte mít
Základem je pochopitelně černá. Vedle ní v šatníku určitě dostatečně využijete i bílou, šedou, krémovou nebo hnědou kabelku. Kromě toho se vyplatí investovat alespoň do dvou-tří kousků, které jsou extravagantní, ale nadčasové, a přestože je budete nosit zřídka, vydrží léta. Řeč je o kabelkách v zlaté, stříbrné či bronzové, s atypickými ručkami nebo jinými zvláštními detaily, jaké běžně v kolekcích nejsou vidět. Nakonec ještě zůstane třetí kategorie - módní vychytávky. Na těch klidně šetřete, i tak tušíte, že příští sezónu budou pasé. Patří sem kabelky v neonových barvách či kousky z méně odolných materiálů.

Aby déle vydržela
Kůže, zipy, přezky či ramínka, to vše je na kabelce těžce zkoušené tlakem, tahem i časem. Proto nabízíme několik údržbářských tipů jak prodloužit "život" oblíbené kabelce:

  • Na drsný kožený povrch můžete použít sprej na kůži, zatímco hladkou kůži vyčistíte i tekutými čistidly
  • Nepoužívejte krémy na koženou obuv, v tomto případě by nadělali více škody než užitku
  • Vnitřek kabelky pravidelně čistěte navlhčenými neparfémovanými ubrousky
  • Na čištění řemínků použijte gumový kartáček, určený speciálně pro tento účel
  • Důležitější je uhlídat si tlak, což je problém hlavně u XXL kabelek. I když tvarem svádějí k většímu naplnění, nenoste v nich nic navíc. Ušetříte páteř, i ramínka
  • Pokud se nechcete pasovat se zlomeným zipem na kabelce, promažte ho občas včelím voskem
  • Ošoupané kožené přezky vyčistěte ubrousky určenými k údržbě šperků. Pokud jsou v dezolátnějším stavu, neodsuzujte proto celou kabelku a požádejte v brašnářství o jejich výměnu
  • Mnohé materiály jsou náchylné na zachytávání prachu. Takové kabelky by měly být uloženy v tenkých papírových obalech
  • Aby kabelka držela tvar, vystelte ji novinovým papírem, zvláště pokud jde o kousek, který máte ve skříni uložen déle
  • Kabelky nikdy nečistěte chemickými prostředky, mohly by zničit barvu nebo poškodit materiál

Tip: Podle jisté statistiky váží průměrná ženská kabelka dva a půl kilogramu, což je příliš velká zátěž na páteř, hlavně pokud uvážíme, že jde o nošení na jednom rameni. Zkuste tedy kriticky nakouknout do té své - opravdu potřebujete všechno, co je uvnitř?
Nebo se tam najdou i věci, které ze dne na den automaticky přenášíte, ale ani byste si nevšimli, kdyby tam nebyly?

Vyhýbejte se kovovým "řetízkovým" ramínkům, které jsou hotovou pohromou pro svalstvo. Zdravotně bezpečná kabelka by měla mít širší nebo alespoň měkkou výstelkou vyplněné ramínka.