Co dělat, aby kabelka vydržela co nejdéle?

Používáte v práci speciální věšák na kabelky? A berete si tuto skladnou pomůcku s sebou i když jdete ven s přítelkyněmi na pár drinků? Nebo jste na tom podobně jako většina z nás, co se ke své kabelce chováme opravdu macešsky? Nuže, pokud použijeme staré dobré "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá", můžeme si být jisté, že to platí i pro kabelky. I ty mají přece svou životnost. Vy jí ji ale můžete v jednoduchých krocích prodloužit.

Nejedna z nás do kabelky investuje pořádnou částku. Ale po pár měsících vypadá i drahá kabelka zničeně, pokud jí nevěnujeme dostatek péče. Necháváme ji na zemi, nosíme v ní těžké předměty, deformuje její tvar v šatníku a na důkladné vyčištění si neumíme najít ani půlhodinku času. Jednou za čas se ale vyplatí obětovat chvíli pro svou kabelku, aby vám mohla sloužit co nejdéle.

Jen čistá kabelka je dobrá kabelka
Než vezmete do rukou hadřík a jemný saponát, dobře si to promyslete. Ne každá kabelka snese chemikálie. V příbalovém letáku, případně na štítku uvnitř kabelky by se měly nacházet instrukce, jak lze kabelku čistit. Textilie obvykle můžete prát v pračce, záleží však i na stabilitě barev a materiálu, případně kovových součástí, které nejednou mohou pouštět. Pokud si nejste jistá, co udělá 40 stupňů vaší kabelce, raději ji očistěte navlhčeným hadříkem s mýdlem na textil, případně látkové dopřejte vlažnou koupel. Některé materiály můžete mýt houbou nebo kartáčkem.

Kožená, a zvláště semišová kabelka snese jen profesionální čištění, ale hladkou kůži si můžete vyleštit i samy doma. Poradíme vám jak na to. Potřebovat budete speciální přípravek na čištění kůže, případně včelí vosk a měkký bavlněný hadřík. Na hadřík naneste přípravek na kůži a opatrně kabelku krouživými pohyby čistěte. Vyzkoušejte čištění nejprve na malém kousku kůže, abyste se ujistili, že čistidlo kůži nepoškodí. Výborný je i včelí vosk - pomůže při zadrhávajících se zipech, ale také změkčí kůži a dodá jí pěkný lesk - ideální, pokud odkládáte sezónní oblečení: kožené boty a kabelky tak budou krásně vyživené. Vnitřek zase vyčistíte navlhčeným hadříkem.

Co se sponami?
Na spony také existují různá čistidla, buď v tekuté formě nebo jako lešticí ubrousky. Přeleštěním zbavíte spony špíny a prachu a dodáte jim pěkný lesk. Pokud jsou spony nebo ramínka zničené, obraťte se na opravnu obuvi, kde si většinou umí poradit i s kabelkami a jejich údržbou.